perjantai 8. huhtikuuta 2016

Yleistä murteista

Murteet 

Murteet ovat kielen alueellisia muotoja. Murteet syntyivät aikana, jolloin ihmiset elivät suurimman osan ajastaan samassa kylässä tai pitäjässä. Näin jokaiselle alueellisesti määräytyneelle yhteisölle muodostui omanlaisensa kielimuoto.
      Nyky-yhteiskunnassa murre-erot ovat tasoittuneet muun muassa väestön liikkuvuuden ja tehokkaan tiedonvälityksen vuoksi. Perinteisten murteiden on ennustettu vähitellen katoavan, mutta näin ei ole käynyt.

Arvostus

Murteita arvostetaan, ja niiden käyttäjät kokevat ne usein osaksi identiteettiä. Murteet eivät ole väärä, vaan persoonallinen osa puhua. Murteiden rinnalle on kehittynyt monenlaisia ikään, ammattiin, tilanteen muodollisuuteen ja muihin muuttujiin sidoksissa olevia kielimuotoja.
     Murteet eivät ole vain mummojen ja paappojen juttu, vaan myös nuoret käyttävät murretta. Murteiden puhuminen riippuu hyvin paljon siitä seurasta, missä ollaan.

Näkyvyys kirjallisuudessa ja mediassa

Vaikka suurin osa viestinnästä tapahtuu yleiskielellä, on murteilla silti osansa kirjallisuudessa ja mediassa. Monet yhteisöt harrastavat murteita ja murteilla ilmestyy myös kirjallisuutta, musiikka ja muuta kulttuuria. Esimerkiksi Helsingin Sanomat julkaisi hetki sitten kokonaisen Teema-lehden Suomen murteista ja heimoista, ja Aku Ankassa on julkaistu sekä pitempiä että lyhempiä tarinoita murteella.

Lähde

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti